Alopecia

Alopecia

Wat is Alopecia?


Alopecia of kaalheid duikt op in verschillende vormen. Aan de oorzaak kunnen ziekte, een chemobehandeling, tijdelijke kaalheid, een chronische auto-immuun ziekte, brandwonden of radiotherapie liggen.

Alopecia Areata

Oorzaak?


De oorzaak is helaas nog steeds onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een ontstekingsproces rondom de haarwortel de functie hiervan belemmert, waardoor deze enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende haren kan vormen en uiteindelijk helemaal geen haren meer kunnen groeien. In het begin zorgt dit voor plaatselijke kaalheid. Zo’n 2 op 100 mensen krijgen met deze aandoening te maken.

Wat is het?

 

Kleine, ronde kale plekken kunnen overgaan naar een totale kaalheid van wimpers, wenkbrauwen en andere beharing. Deze aandoening staat bekend als zeer grillig en kan op elke leeftijd plotseling optreden.

De symptomen


Meestal treedt een overmatig haarverlies op, waarna het haar opnieuw groeit, maar nadien ook weer opnieuw kan uitvallen. Naarmate de aandoening evolueert, kunnen de kale plekken zich verder uitbreiden.

Kan het genezen?


Hoe eerder het stadium van deze vorm van haarverlies begint, hoe ongunstiger de prognose. In 80% van de gevallen komt het haar weer normaal terug. Bij 20% zijn de kale plekken blijvend of komt een totaal haarverlies, vooral in het beginstadium. 

Op wetenschappelijk gebied zijn er de laatste 30 jaar weinig ontwikkelingen. Wel is er aandacht voor de psychologische impact van deze vorm van haarverlies. Bij totaal haarverlies, waarbij gezichtskenmerken als wimpers en wenkbrauwen verloren gaan, kunnen er problemen komen bij het vormen van gezichtsuitdrukkingen. Gelukkig kan een goede huidtherapeut hierbij helpen met vb. microblading of tatoeages.

Alopecia Universalis

Wat is het?


Wanneer verdere lichaamsbeharing zoals wimpers, wenkbrauwen, schaamhaar en dergelijke, uitvalt, spreekt men van Alopecia Universalis.

Wat is de oorzaak?


De juiste oorzaak is nog steeds onbekend, wel kunnen een auto-immuunaandoening, genetische factoren, omgevingsfactoren of ziekte hiermee verband houden.

Is het te genezen?


In dit geval is het nauwelijks te voorspellen of het haar opnieuw zal groeien en/of dit ook zo zal blijven. Naarmate het ziekteproces uitbreidt, verslecht de prognose. Dit is ook het geval wanneer dit haarverlies op jonge leeftijd wordt vastgesteld. Gelukkig komt bij 80% van de patiënten de haargroei binnen enkele maanden weer terug.

Alopecia Androgenetica

Wat is het?


Deze aandoening staat ook bekend als hormonale kaalheid. Het is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen en vrouwen. Deze vorm is genetisch bepaald en dus erfelijk. Zo’n 40% van de mannen boven 30 jaar kampen met Alopecia Androgenetica.

Wat zijn de symptomen ?


De symptomen zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen uit Alopecia Androgenetica zich in een verder uitgedunde scheidingsgrens en kale plekken. Hierbij worden de haarfollikels steeds kleiner, wat resulteert in steeds dunner en korter haar. Hierdoor vermindert de haarproductie, waardoor een onomkeerbaar kaalheidsproces ontstaat. Het haar groeit dan niet meer terug. Bij mannen zijn uitdunnend haar bovenop het hoofd en een terugwijkende haarlijn typerend.

Alopecia door chemotherapie


Niet iedereen verliest haar door chemotherapie. Vele ziekenhuizen bieden ook een alternatieve therapie, de coldcaptherapie, om het haarverlies zo veel mogelijk te beperken. Vaak heeft een chemokuur toch een impact op het haar, dat dun wordt en uiteindelijk verloren gaat. Zelfs de coldcap-kuur biedt geen garantie dat het haar gered kan worden. Uiteraard gaat dit ook gepaard met psychische problemen. De verandering in het uiterlijk kan zwaar vallen, al zijn er vele mogelijkheden om u te helpen.


Alopecia door bestraling

 

Bij een behandeling met bestraling, kan de haargroei op de bestraalde plaats beschadigd geraken. Bij radiotherapie op een kleine plek, is het uiteraard mogelijk dat het haar enkel op deze plaats beschadigd wordt en zal uitvallen. Hoe groter de plaats van bestraling, hoe grote de impact van haaruitval kan worden. Blijvende haarschade kan optreden, afhankelijk van de intensiteit van de radiotherapie. Als haarfollikels en haarwortels beschadigd geraken, resulteert dit mogelijk in blijvende kale plekken

Openingsuren:

 

 

Ma: gesloten

Di: 8.30u tot 16.00 u op afspraak 

Wo: 9.00u tot 12.00u - 17.00u tot 19.00 u op afspraak

Do: 8.30u tot 20.00 u op afspraak

Vr: 8.30u tot 11.45u 13.15u tot 17.30u op afspraak 

 

Za:  8.00u tot 12.00 u op afspraak

 

andere dagen altijd op afspraak woensdag voormiddag  zonder afspraak

 

 Wegens ik ook veel in ziekenhuizen aanwezig ben voor daar patiënten

verder te helpen aan hun node kan het zijn dat ik de dagen op afspraak niet altijd aanwezig ben in het kapsalon.

U kan mij wel altijd contacteren op mijn gsm nummer.

Ik  dank u voor het begrip.


Joko Hairstyling


langestraat 9

2240 Zandhoven


Email: Joko.hairstyling@hotmail.com

Tel: 03-295-30-78

Gsm: 0499/51-18-92